
 

 

 

We are proposing 3 possible options for remote control parking, which is your 
preferred option?  

• Option 0: Change nothing 

Option 1: Change regulation with use of statutory instrument 

Option 2: Change with use of SI and make appropriate changes to the Highway 
Code - X 

 
Question 1: Are you content with the draft amendments to Regulation 110 (not using 
hand-held mobile phones while driving) to enable remote control parking?  

xYes  

No  

(If no) Why not? 

The RAC understands the need for changes to draft amendments in relation to using  

a mobile device outside of a vehicle to instigate a parking manoeuvre, however inside 

the vehicle it is more than likely the manufacturer will have installed 

software/functionality to activate remote parking with an in-built control.  

http://www.rac.co.uk/
https://www.rac.co.uk/report-on-motoring


 

 
 

We believe that encouraging phone use in the car, even for remote controlled parking 

purposes, may create some serious problems. Primarily,  a driver using their phone to 

command the vehicle to park, may be tempted, at the same time, to check/send 

messages or log into social media sites. Even if drivers don’t do this, it may also be 

difficult for police officers to initially establish whether the phone is being used for 

commanding a vehicle to park or for other purposes. While drivers may be able to 

retrospectively prove that they were using their phone to park their vehicle, we believe 

there is still grounds for confusion for police officers. 

 

Highway Code  
ADAS guidance  
Question 2 In addition, should we make changes to the Highway Code to reflect this 
regulatory change?  

X Yes  

No  

(If no) If the regulations are changed, it makes sense to change the guidance in the 

Highway Code. 

Question 2A: Are you content with the text amendments of the Highway Code in a way 
that would clarify rule:  
149, related to use of use of a mobile phone and in-vehicle technology? 
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Yes  

XNo  

 

The RAC would use the following text (Our additions in red): 

“You MUST exercise proper control of your vehicle at all times. You MUST NOT use a 
hand-held mobile phone, or similar device, when driving or when supervising a learner 
driver, except to call 999 or 112 in a genuine emergency when it is unsafe or impractical 
to stop. Never use a hand-held microphone when driving. Using hands-free equipment is 
also likely to distract your attention from the road. It is far safer not to use any telephone 
while you are driving or riding - find a safe place to stop first or use the voicemail facility 
and listen to messages later.  
 

You can park your vehicle via remote control, using a legally compliant parking 

application or device in an appropriate way which does not endanger others. Where 

there are other means to command a vehicle to park aside from a mobile phone or 

device, these should be used instead.  At no stage during this process if you are inside 

your vehicle should you use your mobile phone for other activities.” 

Question 2B: Are you content with the text amendments of the Highway Code in a way 
that would clarify rule:  
150, related to use of driver assistance systems and distraction?  
 

XYes  

No  

(If no) Why not?  
 
Question 2C: Are you content with the text amendments of the Highway Code in a way 
that would clarify rule:  
160, relating to driving with both hands on the wheel?  
 

XYes  

No  

(If no) Why not?  
 
Question 2D: Are you content with the text amendments of the Highway Code in a way 
that would clarify rule:  
239, relating to parking technique?  
 

XYes  

No  

(If no) Why not?  



 

 
Question 3: Should we include a recommendation within the Highway Code that vehicle 

operators confirm with the manufacturer if the remote-control device/app they plan to 

use is compliant with the international standard? 

Yes, we believe this is an important measure.  

 
Question 4: What other advanced driver assistance systems or automated vehicle 
technologies that are likely to come to the UK market in the next 2-4 years should we be 
considering? What are these systems?  
 
The RAC believes manufacturers and the SMMT are better placed to respond to this 
question. 
 
 

Question 5: Any other comments? 

No further comments other than the concerns we have already raised.  
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